Hoppa till huvudinnehåll

7 trender inom tech 2024

När startup-bolagen pressas välja lönsamhet före tillväxt är det lätt att missa kraften i den digitala transformation som pågår. Tech genomsyrar alltmer av vår mänskliga tillvaro. AI är det tydligaste exemplet. Vad är det egentligen som sker? Läs om de viktiga trenderna 2024 – och vilken roll Göteborg spelar på den globala tech-scenen.

Göteborgs digitala tvilling, Virtuella Göteborg
Bild: Göteborgs digitala tvilling, Virtuella Göteborg

Göteborgs betydelse på den globala techscenen

Nästan alla delar av våra liv påverkas av det vi kallar tech – främst exponerad för oss i våra smarta telefoner. Tekniken färgar i dag vårt vardagsliv och höjer produktiviteten på våra arbetsplatser till helt nya nivåer. Våra transporter blir effektivare, säkrare och smartare. Vi får enklare tillgång till mat och sjukvård. Fysiska avstånd är inte längre ett hinder. Tekniska tjänster påverkar också hur vi lär oss saker; all information finns nära tillhands. Många av oss upplever också AI-driven assistans som alltmer självklar. 

Förutsättning för den genomgripande tech-utvecklingen är den digitaliserade världen, försedd med enorm beräkningskraft och ultrasnabb trådlös kommunikation. Allt är numera data. Det har accelererat datadriven, mjukvarubaserad innovation på alla livets områden. Och vänder upp och ner på hela branscher.

Forsknings- och innovationsarbetet går för högvarv världen över för att designa lösningar med stor efterfrågan. Inte minst i Göteborgsregionen, som har en stark position på den globala tech-scenen, särskilt inom business-to-business, B2B. Här finns en högintressant kombination av väletablerade, avancerade industriföretag och en rik flora teknikdrivna startups och scaleups. Här finns också vassa innovationsmiljöer, en stark akademi och mängder av testbäddar där olika slags aktörer lätt kan samarbeta och snabbt driva utvecklingen framåt. I Göteborg har hård- och mjukvara länge utvecklats som hand i handske till globalt efterfrågade varor och tjänster.


Vad är i fokus just nu? 

Inom vilka områden kommer Göteborg göra störst skillnad? 
Här är sju viktiga trender att ha span på under 2024:

1. Uppkopplade fordon – helt styrda av mjukvara 

2. Health tech – frigör teknikens kraft i vården

3. AI – alla vill dra nytta av intelligensen

4. Digitala tvillingar – av kroppen, staden och allt annat 

5. Deep tech – ska knäcka de stora utmaningarna

6. Kvantdatorer – en fascinerande revolution runt hörnet

7. 6G – gör den digitala världen sömlös med vår

1

SEEL, testbädd för forskning och utveckling inom elektromobilitet

1. Uppkopplade fordon – helt styrda av mjukvara 

Föreställ dig en framtid där förare i princip åker med i autonomt framförda, utsläppsfria fordon. Även i stadstrafik. Och där persontrafik och transporter – i lämpliga miljöer – sker helt förarlöst. Där mobilitet huvudsakligen handlar om tjänster.

Vi talar om smart mobilitet där fordonen är datorer på hjul, helt styrda av mjukvara. I hög grad via molnet. Olyckor sker inte längre eftersom flottorna servas av ett nätverk av kraftfulla datorer som matas av sensorer, kameror och radar på fordonen och ute på vägarna. Avgaser från fossila bränslen är ett minne blott. Gods förflyttas effektivt, utan att belasta miljön. Det låter som en utopi. Men är på väg att hända.

Göteborg har en unikt stark position inom smart mobilitet, även med globala mått mätt. Med sin 100-åriga fordonshistoria har staden en komplett värdekedja inom automotive, präglad av de progressiva storkoncernerna Volvo Group och Geely-ägda Volvo Cars. Men runt dem är dynamiken och bredden stor – bland underleverantörer, inom AI och mjukvarubaserade tjänster och inom övriga transportslag.

Säker och snabb uppkoppling av fordon har blivit fundamentalt, och har länge varit en göteborgsk specialitet. Inte minst genom engagemanget från telekomgiganten Ericsson och operatören Telia och samarbetet inom Telematics Valley

Men smart mobilitet driver idag många former av tech i Göteborg: från hårdvaror, system och en helt ny batteriindustri till Internet-of-Things, stora datadrivna molntjänster, maskininlärning, allsköns mjukvaruutveckling, optimering, cybersäkerhet och konsulttjänster. De flesta företag i klustret strävar efter att bidra till hållbar mobilitet.

Nvidia, ett av världens högst värderade bolag, och fordonsradarbolaget Luminar har etablerat sig i Göteborg – techstaden som numera lockar talanger från hela världen. Ekosystemet skapar också möjligheter för nya innovativa företag att växa och expandera internationellt, som elbiltillverkaren Polestar, molntjänstbolaget WirelessCar och logistikinnovatören Einride. Kinesiska fordonskoncernen Geely har gjort Göteborg till sitt viktigaste europeiska utvecklingscentrum.

Ett ytterligare bevis på stadens styrka inom tech är att världens två största lastbilsbolag har valt Göteborg som bas för att ta fram morgondagens IT-plattform för tunga fordon – både mjuk- och hårdvara. Volvo Group och Daimler Truck räknar med att kunna sätta en internationell standard med sin lösning, ungefär som Google Auto fungerar för personbilar. En förklaring: Västsveriges ledarskap inom trafiksäkerhet.
 

Fördjupa dig i Sju trender inom mobilitet och transport

1

Avancerad tech inom flyg, rymd och marint

Göteborgsbaserade startupbolaget Heart Aerospace förväntas leverera världens första eldrivna flygplan för regionala resor. I regionen finns även globala flygkomponentleverantören GKN Aerospace och flyg- och försvarskoncernen Saab. På rymdsidan levererar Beyond GravityAAC Omnisys och Frontgrade Gaisler komponenter till satelliter. Det har skapat grogrund för andra systemleverantörer inom avancerad uppkoppling och kommunikation. Carmenta levererar exempel avancerade positioneringssystem för obemannade farkoster, försvar och säkerhet.

Innovationsmiljöer inom uppkopplade tjänster

Innovationstrycket är starkt i en sådan här rik techmiljö. Det märks inte minst på mångfalden samverkansarenor och testbäddar i Göteborg. Techacceleratorerna MobilityXlabCampX och Plug & Play är alla etablerade i eller nära Lindholmen-området, där också techscenen The Yard finns. Runt Volvo Cars växer Näst Innovation Destination Torslanda fram som en ny öppen miljö för hållbara mobilitetslösningar. Rise driver viktiga testbäddar som AstaZero, och Chalmers och Lindholmen Science Park viktiga kompetenscentrum och program som SaferCloser och Drive Sweden.

Till toppen av sidan

2

Bild: Verigraft

2. Health tech – frigör teknikens kraft i vården

Inom Life Science är behoven närmast ändlösa. Men ny teknik har stor potential att stödja och effektivisera hälso- och sjukvården. Det satsas därför enormt världen över. Health tech har stor potential att skapa betydligt bättre upplevelse för patienten, åstadkomma mer träffsäker och effektiv vård – och samtidigt sänka kostnader. Avancerad teknik som bioteknik och AI underlättar också jakten på helt nya behandlingar och läkemedel. 

Det som gör Göteborg extra intressant inom det växande området health tech är kombinationen av en avancerad exportindustri och techsektor med en lika stark life science-sektor, där AstraZeneca och Sahlgrenska universitetssjukhuset är två centrala, resursstarka aktörer. Akademiskt bidrar Göteborgs Universitet och Chalmers med heltäckande bredd, djup samverkan och en stark innovationskultur. Chalmers utbildar ingenjörer i medicinteknik och har forskningsfokus inom bland annat biomedicinsk teknik, medicinsk bildbehandling, biomaterial, diagnostiska verktyg och e-hälsa.

2

När sektorerna nu strålar samman är Göteborg extremt väl positionerat.

Några konkreta exempel:

  • I Sahlgrenskas avancerade operationsmiljöer utbildas bland annat kirurger, kardiologer, onkologer, radiologer och ortopeder. Det hypade simuleringsföretaget Prosolvia hade en gång ett utvecklingskontor på Sahlgrenska. Det lade grunden för mjukvarubolagen Surgical Science och Mentice som har specialiserat sig på utbildning av läkare världen över, i helt simulerad miljö. Närbesläktade Ortoma är specialiserat på att effektivisera ortopedisk kirurgi. 
  • Medicinteknikbolagen Getinge och Mölnlycke Healthcare drar nytta av Göteborgs starka kunnande inom infektionskontroll, sårvård och tech. De levererar lösningar över hela världen som minimerar infektionsrisker och håller operationssalar rena och trygga. 
  • Inom och runt AstraZeneca och Sahlgrenska sker en stark utveckling Inom precisionsmedicin, som kräver tech och beräkningskapacitet för att kunna hanteras i stor skala. Göteborg har fått en nyckelroll i ett stort EU-projekt inom precisionsmedicin, och har flera spännande tillväxtbolag inom området.
  • Visiba group utvecklar och tillhandahåller IT-tjänster inom hälso- och sjukvården, liksom en vårdplattform för Sveriges stora vårdorganisationer. Ett liknande, växande bolag är Capio Support.
  • Flera bolag använder AI och maskininlärning för att analysera stora mängder patientdata och därigenom förutse risker och sjukdomar. Bland annat Dermicus inom hudcancer.
  • I Göteborg finns också starka leverantörer av hörapparater, tekniskt avancerade proteser och tandimplantat, liksom hightech-bolaget Xvivo Perfusion, som håller liv i donerade hjärtan och lungor.

 Fördjupa dig i Sju Life Science-trender 2024

3

3. AI – alla vill dra nytta av intelligensen

Artificiell intelligens har funnits i vårt medvetande ända sedan den ondsinta datorn Hal tog över rymdskeppet i science fiction-filmen 2001 för ett halvt sekel sedan. Men det är först nu – efter OpenAI:s genombrott med ChatGPT – som alla förstår kraften i teknologin.

Vi ser hur både generativ och tillämpad AI får praktisk användning inom snart sagt varje sektor, varje industri, varje forskningsområde. Utvecklingen är explosiv. Kompetens inom AI är världen allra mest efterfrågade, enligt analys från McKinsey.

Flera västsvenska företag var tidigt ute:

  • Recorded Future bildades 2007 och är med råge det högst värderade AI-bolaget med svenska grundare. (Se rutan nedan.)
  • Smart Eye levererar AI-baserade verktyg för att övervaka hur föraren mår genom att läsa av huvud- och ögonrörelser. Bolaget grundes för över 20 år sedan och växer nu snabbt. Systemen installeras i nya bilmodeller, bland annat som standard i Polestar 3.
  • Snabbt växande Sleepcycle, lanserade sin sömnövervakningstjänst redan 2009. Appen är väsentligen AI-baserad och följer ungefär 2 miljoner aktiva användare varje dygn.
  • För att sensorer ska uppfatta världen rätt behöver AI-system träna på kvalitetssäkrade data. Det är poängen bakom Kognic, tidigare Annotell, som var tidig leverantör inom maskininlärning, främst för självkörning av fordon. 
  • Det högt värderade startupföretaget Einride bygger sin imponerande orderstock på innovativa, AI-förstärkta logistiktjänster för att hantera flottor av eldrivna lastbilar. Flera initiativtagare är från Göteborg, där även utvecklingen är koncentrerad.  
  • Irisity använder AI för att tolka bilder från övervakningskameror, medan  Klimator tolkar mikroklimaten längs vägar. Båda bolagen har över 20 år på nacken.
  • Flera av streamingföretaget Spotifys förgrundsgestalter är dessutom göteborgare och bolaget har utvecklingskontor i centrala Göteborg

The Robot Pepper

Ett huvudskäl bakom dessa pionjärer är naturligtvis Chalmers, ett av Nordens starkaste tekniska universitet. Ett annat: att stora, forskningsintensiva bolag som AstraZeneca, Volvo och Saab noga följer AI-utvecklingen, investerar i och köper innovativ AI. Ericsson använder AI i stor utsträckning för att styra sina nät. Volvo Cars dotterbolag inom autonom körning, Zenseact, är troligtvis Sveriges största AI-bolag. 

Vass AI-kompetens och stora kunder har attraherat ytterligare bolag till Göteborg det senaste decenniet, särskilt inom mobilitetssektorn. CEVT etablerades 2013 och är numera omdöpt till Zeekr Technology Europe. Det är ett av Geely-koncernens viktigaste utvecklingscentrum, och därmed viktig inkörsport för kinesiskt AI-kunnande. Även indiska jättekoncerner som HCLInfosys och L&T Technology Services har etablerat sig på Hisingen. Tyska Understand.AI öppnade nyligen på Lindholmen, liksom Apex AI från Silicon Valley. Elsparkcykelföretaget Voi utnyttjar också AI i stor utsträckning och har utveckling i Göteborg. Inom andra sektorer har minst två kaliforniska bolag öppnat utvecklingskontor i staden, dels Apple, dels San Francisco-företaget DocuSign, världsledande inom digitala signaturer. 

I stadens starka innovationsmiljöer finns en mångfald spännande AI-baserade startupbolag. Två att nämna är Embedl, specialiserade på deep learning inom industrin, och Sightic Analytics, som använder maskininlärning och ögonavläsning för att avslöja drogade förare. AI-kunnandet är en viktig möjliggörare inom healthtech.

Till toppen av sidan

3

Recorded Future – världens privata underrättelsetjänst

Ett bolag som tidigt såg runt hörnet är Recorded Future, vars grundare har ägnat sig åt beslutsstödssystem ända sen 1980-talet. Företaget spårar och analyserar var de största hoten i världen finns – fysiska attacker, cyberangrepp och påverkansoperationer. Idén är att använda artificiell intelligens, AI, för att ”spela in allt på internet” och analysera det. Recorded Future har i dag runt 1.000 anställda och fungerar som en privat underrättelsetjänst med försvarsmakter och storbolag världen över som kunder. Utvecklingen finns huvudsakligen i Göteborg och sälj- och marknadsföring vid huvudkontoret i Boston.

Svensk industri och offentlig sektor investerar i AI

Sverige har idag mobiliserat rejält kring kompetensutveckling inom AI, och AI-tillämpningar över hela samhällets bredd. Den nationella satsningen AI Sweden har sin bas på Lindholmen Science Park i Göteborg. Tillsammans med Chair, Chalmers AI Research Centre, och Wasp, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Program, har man bidragit till att accelerera kunnandet och samverkan de senaste fem åren i hela landet. Stora insatser sker exempelvis kring hur AI kan förbättra hälso- och sjukvården, kommuner och civilsamhälle, och inom energisektorn. Digitala assistenter inom offentlig sektor är ett starkt fokus inom AI Sweden, som nyligen lanserade den första storskaliga generativa språkmodellen på svenska, GPT-SW3.

4

Virtuella Göteborg, stadens digitala tvilling

4. Digitala tvillingar – av kroppen, staden och allt annat 

Idén att skapa virtuella tvillingar av den fysiska världen är ganska given inom tech, och har funnits länge. Men är inte helt lätt. Längst driven är idén genom konceptet smart industri (Industri 4.0 och 5.0), särskilt i Tyskland, och genom stora industrileverantörer som SiemensPTC och Dassault Systèmes – alla verksamma i Göteborg. 

Smart industri handlar om att göra produktion och processer smarta och väloljade genom att dra nytta av data från maskiner som kommunicerar via internet-of-things (IoT), kunna beräkna och styra i realtid, och utnyttja additiv tillverkning (3D-skrivare) och autonoma robotar. Stena Industry Innovation Lab, SII-Lab, är en viktig testarena.

Gruv- och fordonsindustrin har kommit längst, visar en undersökning från svenska lagertillverkaren SKF, som själva ligger i bräschen tillsammans med Volvo Group. Här ingår också visualiseringar och simuleringar för att bättre kunna se, analysera och förstå utfall av olika beslut. Även digitala tvillingar av processer och hela fabriker. 

Centralt i en digital tvilling är den permanenta kopplingen till den fysiska verkligheten. Autentiska data från verkliga objekt speglas digitalt i tvillingen, och helst i realtid. Det är en förutsättning för att skapa verklig nytta.

Här ligger Göteborg i framkant i Europa. Stadens samlade data – om hus, vägar, träd och grönområden, ledningar och så vidare – föds kontinuerligt in i en virtuell tvilling som går att uppleva visuellt på flera olika sätt redan idag. Göteborgs digitala tvilling omfattar 800 kvadratkilometer i hög upplösning. 

Virtuella Göteborg används för att modellera framtida energibehov, visualisera effekter av ett varmare klimat och snart även som guide för besökare. Trafik kan simuleras, liksom planerad stadsutveckling och nya trafiklösningar. Man kan studera buller, luftkvalitet, sol och skugga.

Arbetet sker i nära samverkan med Digital Twin Cities Centre på Chalmers och Visual Arena på Lindholmen Science Park. Experiment pågår för att addera alltmer realtidsdata från flöden av olika slag, som människor, fordon, varor och energi. Och från väder. Längre fram hägrar att kunna utnyttja artificiell intelligens.

Det är precis vad analysföretaget McKinsey ser som en generell trend: att generativ AI och digitala tvillingar tillsammans kan revolutionera hur organisationer fungerar. Generativ artificiell intelligens kan strukturera den digitala tvillingens indata och tolka dess output på ett kraftfullt sätt. En digital tvilling kan vara en robust test- och lärmiljö för generativ AI. 

Samma kombination, av digitala tvillingar och AI, kan vara nyckeln till säker autonom körning. Fordonstillverkare – bland annat Volvo-bolagen – bygger därför upp stora datahubbar för att samla in data från sina uppkopplade flottor av fordon, men även information från infrastruktur och satelliter. I första hand för att lära, simulera trafik och utveckla allt bättre trafiksäkerhetslösningar. Men även för att successivt kunna flytta över funktioner i molnet som bättre hör hemma där. 

Göteborg har goda förutsättningar att ta begreppet smart stad till nästa nivå. Nyttan av att ha tillgång till urbana digitala tvillingar är uppenbar för alla som sysslar med urban mobilitet. Men också för alla de krafter som brottas med globala utmaningar som att åstadkomma klimatneutralitet, cirkulär ekonomi, ökad trygghet och bättre hälsa.

Till toppen av sidan

4

Digitala tvillingar av den mänskliga kroppen

Tack vare avancerad medicinsk bildteknik börjar digitala tvillingar av organ göra nytta inom kirurgi av till exempel levercancer. Kartläggning av individers DNA är en annan form av digital tvilling. Normalt inte visuell, men helt nödvändig för att lyckas med avancerade terapier och annan precisionsmedicinsk behandling. Inom dessa områden finns flera exempel i Göteborg

Kopplar till spelutveckling och visualiseringar

Göteborg hade tidigt en stark position inom spelutveckling och datavisualiseringar genom bolag som Dice (spelet Battlefield) och visualiseringsföretagen Prosolvia och Spotfire. Men digitala tvillingar handlar inte primärt bara om realistiska 3D-modeller av den fysiska världen – människor, produkter, maskiner och byggnader – även om det oftast ingår. Centralt i en digital tvilling är i stället den löpande realtids-kopplingen till data från fysiska objekt.

5

people looking at a screen

5. Deep tech – ska knäcka de stora utmaningarna

Känn ingen stress om du inte vet exakt vad deep tech är. Begreppet är nytt och används fortfarande med viss variation. Men det handlar om nya avgörande vetenskapliga upptäckter eller betydelsefulla innovationer. Forskare och företag inom deep tech försöker lösa stora utmaningar som verkligen kan förändra världen: helt nya terapier för att bekämpa cancer, dataanalyser som hjälper jordbrukare att öka sina skördar eller nya rena energikällor som minskar mänsklighetens klimatavtryck.

Affärsidéerna i sammanhanget är ofta preliminära, och kan precis som bolagen behöva odlas, testas och växa sig starka över längre tid.

Det bubblar av deep tech i Göteborg Chalmers Ventures och GU Ventures har tagit rollen som två av Nordens främsta investerare i deep tech och venture creation. Idéer från akademin med stor potential kombineras med entreprenörer i team och möter tidigt marknaden. 

Flera bolag har sålts och står idag helt på egna ben. Några exempel är LumenRadio, som ersätter kablar med radiokommunikation i byggnader och industrier, det AI-specialiserade cybersäkerhetsföretaget Omen technologies och Vehco, numera Addsecure, som bygger smarta lösningar för att hantera logistik och flottor av godsfordon. Cellink levererar biologiskt bläck för att skriva ut levande vävnad, Surgical Science erbjuder kirurger träning i simulator.


Bland de portföljbolag som bedöms ha stor potential kan nämnas:

Deeptech-bolag behöver en fruktbar miljö för att kunna växa sig starka, och ofta exklusiva resurser. Expertis, erfarenhet av att etablera likande B2B-verksamhet, tålmodiga investerare och resursstarka kunder. Och inte minst avancerade labb och testbäddar. Allt detta finns i Göteborg, som dessutom är berömt för en ovanligt konstruktiv samverkanskultur.

Till toppen av sidan

5
6

Bild: Kryostat, kvantteknologi. Fotograf: Johan Bodell, Chalmers

6. Kvantdatorer – en fascinerande revolution runt hörnet

Upphetsningen kring människan nya förmåga att bemästra kvantvärlden är lätt att förstå. Extremt kraftfulla och snabba kvantdatorer har redan börjat visa sig överlägsna dagens värsta superdatorer för vissa uppgifter. De spås kunna lösa hittills olösbara optimeringsproblem, beräkna egenskaper hos stora molekyler och identifiera nya material och läkemedel. På sekunder eller minuter.

Men inte bara det. Föreställ dig att kunna ta reda på vad som döljer sig långt under våra fötter, förutsäga vulkanutbrott, se runt hörn och kartlägga hjärnans aktivitet i minsta detalj. Det är möjligt med extremt känsliga kvantsensorer. Att knäcka dagens alla krypteringar ligger längre bort, men kommer att bli möjligt. Å andra sidan: kommunikation mellan kvantpartiklar lovar i stället nya, avlyssningssäkra krypteringslösningar.

Utvecklingen av kvantdatorer sker på ett flertal platser i världen. Göteborg är en av dem. På Chalmers pågår den tolvåriga miljardsatsningen Wallenberg Centre for Quantum Technology. Huvudprojektet är att utveckla och bygga en svensk kvantdator som kan lösa problem långt utom räckhåll för dagens bästa superdatorer. Kraften ligger i att kontrollera kvantbitarnas superpositioner, som också kräver helt ny slags mjukvara. Men det forskas även på kvantkommunikation och kvantsensorer. 

Genom Chalmers Next Labs har en handfull storföretag (Saab, AstraZeneca, Ericsson, Jeppesen, Volvo Group, Hitachi Energy) tillgång till en kopia av chalmersforskarnas kvantdator för egna experiment, liksom till IBM:s kvantdatorer. Innovationsplattformen QSIP stöttar parallellt framväxten av en svensk kvantindustri.

Experterna och renrumslabben i Göteborg har lagt grund för flera deeptech-bolag på området. Scalinq tar fram chip som behövs i Chalmers typ av kvantdatorer. Low Noise Factory designar och producerar lågbrusmikrovågsförstärkare för bland annat kvantdatorer. Atlantic Quantum backas av amerikanskt kapital och har ambitionen att bygga världens bästa, kommersiellt fungerande kvantdator.


I framtiden kommer kvantdatorer sannolikt kombineras med konventionella superdatorer, och bidra där de gör bäst nytta. Och det finns många nyttor som kvantteknologi förväntas bidra med, inte minst i den gröna omställningen:

  • Att accelerera artificiell intelligens och maskininlärning
  • Att lösa svåra ruttplanerings- och schemaläggningsproblem
  • Att övervaka autonom körning, biologiska processer eller medicinska tillstånd
  • Att förbättra och identifiera nya material för batterier, cement och solceller
  • Att hitta billigare sätt att göra väte och ammoniak, med lägre klimatbelastning
  • Vassare klimatmodeller och miljöforskning
  • Vassare finansiell modellering
  • Snabbare och helt säkra 6G-nät

Lägg därtill åtskilliga framsteg som vi inte ens kan föreställa oss inom fysik, kvantkemi, medicin och kosmologi och andra vetenskaper.

Till toppen av sidan

6

Kvantrevolutionen är här!

Vi befinner oss just nu i början av kvantrevolutionen. Faktiskt den andra. Den första, som Albert Einstein och andra fysiker för hundra år sedan lade grunden för, gav oss datorer, internet och smarta telefoner.

Nu handlar det om att i kvantvärlden – på skalan atomer och nedåt – bemästra de mest paradoxala fenomen. Bisarra. Som forskarna inte ens själva intuitivt begriper, men kan räkna på och utnyttja: 

  • Superposition – att elektroner och andra kvantpartiklar kan befinna sig i två helt olika tillstånd, samtidigt 
  • Sammanflätning – att dessa kvanttillstånd ändå hänger ihop, även på många mils avstånd 
  • Klämda tillstånd – som tillåter forskarna att mäta kvantpartiklars egenskaper, trots alla osäkerheter och oscillationer

Fördjupa dig i ämnet på Chalmers.se och Upptäck kvantteknologi

7

RUAG Antennutveckling

7. 6G – gör den digitala världen sömlös med vår

En förutsättning för hela digitaliseringen och alltmer avancerad tech är stabil trådlös kommunikation. Här har Göteborg varit ledande i decennier, ja, faktiskt i över ett sekel. 

Hamnstaden Göteborg blev tidigt central punkt inom svensk radiokommunikation, på grund av sjöfarten. Onsala Rymdobservatorium etablerades efter andra världskriget, och Chalmers är i dag starkt bidragande till världens främsta radioteleskop och satelliter. 

Kunnandet kring antenner, förstärkare och mikrovågor i Göteborg har varit avgörande för telekombolaget Ericssons utveckling till världens ledande leverantör av mobilsystem, hela vägen fram till 5G. I Göteborg utvecklar Saab system för säker kommunikation mellan militära fordon, flygplan och fartyg, och Beyond Gravity komponenter till kommunikationssatelliter – för både civila och militära ändamål.

Det är alltså inte förvånande att snabb och säker uppkoppling är utmärkande för svenskutvecklade fordon överlag, vilket speglas i mjukvaruutvecklingen. Volvo On Call introducerades redan 2001. Telia och Ericsson erbjuder idag en förstklassig 5G-korridor i Göteborgsområdet, helt dedikerad för autonom körning och framtida transporttjänster. Ericsson Garage är ett nav för innovation inom uppkopplade tjänster.

Chalmers och Göteborg Stad fungerar också som en gemensam testbädd inom smarta städer och urbana tvillingar. Här är nästa generations trådlösa infrastruktur högintressant: 6G. 

Tekniken är fortfarande under utveckling och 6G beräknas börja rullas ut runt 2030. Ericsson, Nokia och kompetenscentrumet Witech på Chalmers är alla del i EU:s flaggskeppsinitiativ Hexa-X som ska bana väg för nästa generations telekom. Någon standard är ännu inte satt på grund av spänningar mellan USA och Kina. Men Chalmers utbildar redan ingenjörer med lämpliga kunskaper.

6G kommer klara av upp till 1000 gånger högre datahastighet än 5G och ha väsentligt kortare fördröjning (latens). Överföringskapaciteten blir överlägsen. Det banar väg för spännande trådlösa AI-möjligheter som kräver extremt snabba svarstider och beräkningar i realtid, liksom IoT i en helt ny skala.

Två expanderande göteborgsbolag är extra intresserade av 6G-utvecklingen. Dels Qualisys, leverantör inom motion caption och positionering för många olika slags användare, i många branscher, dels Satcube som tillhandahåller satellituppkopplade bredbandsterminaler för krisinsatser.

6G-näten kommer sannolikt förbruka mindre energi och integreras med satellitkommunikation för att ge verkligt global täckning och inte lämna någon användare i sticket. Cybersäkerheten ökar, och kan tänkas förstärkas av kvantkryptering. Frekvensmässigt rör vi oss nu från mikrovågor upp mot terahertz-bandet, bortom 100 GHz. Mer datorkraft kommer att behövas i utkanten av nätverken, så kallad edge computing.

Till toppen av sidan

7

Om tech färgar vår vardag i dag är det inget mot vad som komma skall:

  • Holografiska projektioner i realtid som kan göra möten på distans omöjliga att skilja från möten ansikte mot ansikte
  • Sinnenas internet, som också kan omfatta smak, doft och taktila känselupplevelser
  • Intelligenta trafikledningssystem, autonom kollektiv trafik och smart energi- och avfallshantering
  • Avancerad industriell automation även på avlägsna platser
  • Precisionsjordbruk där grödans förhållanden övervakas i realtid och kan betjänas av autonoma drönare
  • Sensorer som övervakar vår miljö, till exempel luft- och vattenkvalitet, med oöverträffad noggrannhet och aktualitet
  • Digitala tvillingar som kan användas för stads- och trafikplanering och katastrofberedskap med hjälp av simulering, analys och realtidsoptimering

Trenderna växelverkar i Göteborg

Digitala tvillingar, 6G och deeptech som AI och kvantteknologi kan alltså få enorm betydelse för vår förmåga att tackla den gröna omställningen. Och även hantera andra stora utmaningar på ett framgångsrikt sätt.

Göteborg har av det skälet många intressanta, och viktiga, roller att spela på den globala tech-scenen framöver. 

Startup-scenen i Göteborg är därför extra spännande att ha koll på. Läs mer om ekosystemet för techföretag i Göteborg.

Och kika gärna på Göteborgs Tech-kalender

Göteborgs techkalender

Kontakt

Kontakta oss

Business Region Göteborg arbetar tillsammans med alla typer av intressenter för att främja innovation, konkurrenskraft och inflöde av företag, investeringar och talanger till regionen. Har du en fråga om techbranschen? Kontakta oss. 

Kontakt